Blog Spaartips

Zo krijg en houd jij geld op je spaarrekening

Een wereldreis, een nieuwe telefoon of spullen voor je nieuwe (studenten)huis: iedereen heeft zo zijn eigen wensen. Mis jij nog het geld om jouw wens(en) te vervullen? Dan moet er eerst gespaard worden! Echter is dat niet zo makkelijk als dat het lijkt. Want hoe zorg je ervoor dat je – naast je huidige uitgaven – toch wat extra’s overhoudt om te sparen? Onze budgetcoach Angely geef je graag een aantal tips, zodat sparen voor jou een eitje wordt! 

1. Zoek een bijbaantje

“Het is natuurlijk een inkoppertje: een bijbaan nemen om wat extra geld te verdienen. Wist je dat in deze tijden bedrijven hard op zoek zijn naar vakantiekrachten en je via De Vakantiewerkwinkel makkelijk aan zo’n bijbaantje komt? Of je nu een baan zoekt in de horeca, bij de plaatselijke supermarkt of bij dat grote transportbedrijf dat je regelmatig voorbij ziet komen in de krant. Meld je aan en vertel ons in welke branche jij zou willen werken. Aan jou de keus!”

2. Zorg voor inzicht

“Een spaardoel heeft een duidelijk plan! Het is handig om precies te weten wat er elke maand betaald moet worden. Zet dit eens onder elkaar en zet daarnaast je inkomsten. Zijn je uitgaven hoger of gelijk aan je inkomsten? Dan lukt het niet om te sparen. Om te kunnen sparen dien je je uitgaven te verlagen (bezuinigen) of je inkomsten te verhogen, bijvoorbeeld door een bijbaantje. Bekijk ook wanneer je de uitgave wilt doen en hoeveel geld je nodig hebt, zo bereken je makkelijk hoeveel je per maand voor opzij moeten zetten om jouw doel te bereiken. Zo weet jij precies waar je aan toe bent.”

3. Sparen voordat je uitgeeft

“Het is verstandig om wanneer je jouw salaris of andere inkomsten krijgt, hiervan direct een deel op je spaarrekening te storten. Als je wacht tot het einde van de maand en dan kijkt wat er is overgebleven, is het veel verleidelijker om alles op te maken. Als je het geld direct overmaakt, zul je het moeten doen met het bedrag wat je nog op je lopende rekening hebt staan. Probeer van dit bedrag uit te gaan en niet aan je spaarrekening te komen. Spreek met jezelf of om dit alleen in noodgevallen te doen. Enne…die nieuwe iPhone is geen noodgeval als jouw smartphone het nog prima doet ;-).”

4. Zorg dat je je spaargeld niet te makkelijk kan terugstorten

“Ben jij iemand die – ondanks bovenstaande tip – het lastig vindt om van zijn spaarrekening te blijven? Vraag bij je bank naar de mogelijkheden om het jezelf een beetje moeilijker te maken. Er bestaan namelijk spaarrekeningen waar je met je internetbankieren niet zomaar bij kunt. Als je geld van je spaarrekening wilt halen, zul je hiervoor naar de bank moeten om het daar ter plekke op te nemen. Even vervelend als je die mooie jas in de etalage ziet hangen, maar helpt je wel ontzettend om geen impulsaankopen te doen. Door streng te zijn voor jezelf behaal jij je spaardoel veel sneller.”

5. Jarig? Vraag geld!

“Die gave laptop die je hebt gespot kosten een vermogen en tegen de tijd dat je het geld bij elkaar hebt gespaard, is er wellicht alweer een betere versie verkrijgbaar. Door geld te vragen voor je verjaardag (of bijvoorbeeld met Sinterklaas of Kerst) spaar je een stuk sneller!”

6. Kijk op tweedehands websites

“Geen spaartip, maar wel een tip om minder lang te hoeven sparen! Het gebeurt regelmatig dat iemand die iets heeft gekocht een artikel vergeet te retourneren of toch niet gebruikt, en vervolgens er niets meer mee kan. Deze spullen scoor jij voor een leuk prijs op tweedehands websites! Ook op Facebook of Instagram zijn er diverse pagina’s waar mensen hun spullen aanbieden. Misschien is het één keer gebruikt, maar wat kan jou dat schelen? Even poetsen het is weer als nieuw.”

Deel jouw spaartips
Hoe zorg jij ervoor dat je genoeg spaargeld hebt? Laat het ons weten! Wij verzamelen alle tips en zullen deze snel met jullie delen! Houd onze Facebook en Instagram <in de gaten.