Blog | Social Media en je werkgever

Het is zo verleidelijk, even op Facebook klagen over een bestelling die niet op tijd is geleverd. Of op Twitter laten weten dat je helemaal klaar bent met het onnodig afgeven van code rood en de daarbij horende verkeersproblemen. Super begrijpelijk, maar ons advies is: klagen oké, maar vlieg niet uit de bocht! Want je laat sporen na, waar je jaren later tijdens een loopbaan niet mee geconfronteerd wilt worden. lees hier meer over je werkgever en social media.

Wat mag een werkgever met jouw gegevens doen?

Werkgevers mogen niet zomaar het social media gedrag van sollicitanten checken en laten meewegen volgens Europese privacy-toezichthouders. Ook al is je profiel openbaar, het is niet toegestaan dat de werkgever de gegevens ‘voor eigen doeleinden’ inzet. Hij/zij mag jou alleen screenen als er specifieke risico’s aan de functie vastzitten (bijvoorbeeld bij een potentieel politieagent). Je moet dus van tevoren weten dat je social media profiel gecheckt gaat worden en mee kan wegen bij een besluit.

“Vrienden worden op social media”

Stel een werkgever stuurt je een vriendschapsverzoek voor Facebook, zodat hij je profiel volledig kan bekijken. Jij accepteert het verzoek. Mag de werkgever deze informatie gebruiken in de sollicitatieprocedure? Nee, dat mag hij niet. Je mag natuurlijk wel de LinkedInpagina even bezoeken. Dit platform is er voor gemaakt om elkaar op zakelijke wijze te leren kennen.

Omdat je de baan graag wilt ben je min of meer afhankelijk van die werkgever en zul je in zo’n situatie niet snel een vriendschapsverzoek weigeren. Toch kun je het vriendschapsverzoek weigeren (of negeren), je kent je werkgever (nog) niet. Je gaat niet zomaar met vreemden een connectie maken, toch? Zelfs met jouw toestemming, staat de werkgever niet in zijn recht om de informatie te gebruiken.

Tip

Weet je niet precies wat er online allemaal over jou te vinden is? Je kunt het controleren door een Google Alert op je eigen naam aan te maken. Wil je echt van bepaalde informatie af? Maak dan gebruik van het vergeetrecht.

 

Schrijf je in